PROGRAMMA

Karin Willemsen, (auteur van het boek ‘Ontwarren’, inhoudelijk én ervaringsdeskundige) deelt als spreker inzichten over leven met dementie. Door een oplosbare oorzaak mocht zij herstellen van een fors geheugenverlies. Zij verdwaalde in haar eigen wijk, verloor steeds meer taal en herkende soms mensen niet meer. Zelf leven met geheugenverlies oversteeg de kennis en ervaring die zij er als professional mee had. Naast de rouw om het verlies ging er ook iets vooruit.
  • De lezing geeft een unieke inkijk in een normaal zo verborgen wereld.
  • Er ontstaat meer begrip voor/ inzicht in mensen met dementie. Ze zijn er!
  • Er ontstaat meer bewustwording: de invloed van de eigen energie op het contact met mensen met dementie.

Klik op het tabje 'Workshops'

Klik op het tabje 'Workshops'

Klik op het tabje 'Workshops'

Met haar documentaire Het doet zo zeer gaf Heleen van Royen een indrukwekkend en eerlijk inkijkje in het dementieproces van haar moeder – en in haar eigen rol als dochter en mantelzorger. In deze persoonlijke lezing neemt Heleen je mee in de emotionele impact van dementie op naasten, de worsteling met afscheid nemen terwijl iemand er nog is, en het zoeken naar houvast in de verwarring. Aan de hand van fragmenten uit de documentaire vertelt ze openhartig over haar ervaringen, met ruimte voor herkenning, ontroering en soms ook een glimlach. Een eerlijke, liefdevolle afsluiting van de dag die raakt – en je nog lang bij zal blijven.
Een interactieve workshop, waarbij positiviteit, humor en zelf ervaren op de voorgrond staan. Met herkenbare voorbeelden en speelse oefeningen leer je hoe je echt contact kunt maken met mensen met dementie. Waarbij je leert kijken naar wat er nog wel kan en wel is bij een diagnose dementie. Tijdens de workshop ontdek je hoe je echt contact met iemand met dementie kunt maken. De persoon met dementie voelt zich gehoord, gezien en gerespecteerd en jij ervaart meer werkplezier en minder werkdruk. Na het volgen van deze sessie heb je geleerd dat:
  • Iedereen stralend kan en mag falen en hoe je dat doet.
  • Hoe je de realiteit van de ander kunt erkennen, ook als dat een lastige realiteit is.
  • Hoe leuk, fijn, grappig, simpel en positief, JA zeggen kan zijn. Altijd en overal.
Dementie is veel meer dan geheugenverlies. Steeds vaker worden zorgprofessionals geconfronteerd met mensen met dementie die ook angstig, achterdochtig, somber of zelfs psychotisch zijn. Wat is ‘normaal’ gedrag bij ouder worden, en wanneer is er sprake van een psychiatrisch ziektebeeld? Hoe kun je deze signalen herkennen, en wat vraagt dit van jou als behandelaar of begeleider? In deze workshop neemt ouderenpsychiater Martin Kat je mee in de overlap én het onderscheid tussen dementie en psychiatrie. Aan de hand van herkenbare casussen en actuele inzichten bespreekt hij:
  • Welke psychiatrische symptomen veel voorkomen bij dementie;
  • Hoe je deze klachten kunt onderscheiden van ‘gewone’ veranderingen op latere leeftijd;
  • Wat dit betekent voor je benadering, begeleiding en behandeling.
Deze interactieve sessie biedt waardevolle handvatten voor zorgprofessionals die gedrag willen leren duiden en effectief willen handelen — zoals verpleegkundigen, casemanagers dementie, (huis)artsen, psychologen, psychiaters, POH’s en specialisten ouderengeneeskunde.
Muziek is van enorm belang in de zorg. Het is een andere manier van communiceren, waarbij er nieuwe mogelijkheden tot contact mogelijk wordt. Yvon Kanters neemt vanuit haar ervaring als zangeres in de zorg je mee in de kracht van muzikale zorg. Barbara Oppelaar helpt je vanuit haar jarenlange ervaring als trainster voor persoonsgerichte zorg vervolgens deze muzikale ervaringen om te zetten in handvaten voor de zorg. Je hebt voor deze training geen muzikale ervaring nodig. Juist niet… Laat je verrassen! Na het volgen van deze sessie:
  • Ken je het belang van inzet van muziek in de zorg voor mensen met dementie
  • Krijg je handvaten hoe je muziek zelf inzet tijdens zorgmomenten
Voor veel mensen met dementie is de maaltijd een belangrijk onderdeel van de dag, iets om naar uit te kijken. Daardoor is dankbaar instrument om mee aan de slag te gaan. Maar hoe pak je dat aan, hoe betrek je mensen met dementie bij dit soort activiteiten en maak je er met elkaar elke dag weer een feestje van? In de workshop "Eten en drinken voor meer leefplezier" gaan we met deze vragen aan de slag! Na het volgen van deze sessie:
  • Weet je wat leefplezier inhoudt voor mensen die zorgafhankelijk zijn
  • Heb je gezien hoe je eten en drinken kunt inzetten voor meer leefplezier
  • Mensen met dementie betrekken bij eten en drinken, je weet wat het van jou vraagt
Karin Willemsen is auteur van het boek ‘Ontwarren’, inhoudelijk én ervaringsdeskundige. Door een oplosbare oorzaak mocht zij herstellen van een fors geheugenverlies. Zij verdwaalde in haar eigen wijk, verloor steeds meer taal en herkende soms mensen niet meer. Tijdens deze ervaringsgerichte workshop deelt Karin de lessen die er uit haar ervaring en die van vele mensen met dementie te halen zijn. Deelnemers ervaren zelf hoe het is om dementie te hebben en wat bijdraagt aan kwaliteit van leven met dementie. Deze workshop:
  • Leert je zelf ervaren hoe het is om dementie te hebben.
  • Biedt je een andere kijk op de kwaliteit van leven van mensen met dementie.
  • Leert je hoe bij te dragen aan zingeving bij dementie.
Meer informatie volgt spoedig.